Artikelen

Meer achtergrond informatie op het nieuws of onderwerpen die verder uitgediept worden.


Aan het einde van de Langstraat staat al eeuwenlang een boerderij met de naam “De Hèl” of “Hèlsen Hof”. Het gebied eromheen wordt “De Hèl” genoemd. De “Hèlkuul”, “Hèlwèg” en “Hèlsen Berg” zijn daarvan afgeleid.
Voor hele artikel download pdf.


Neejjaorwinne
Deze keer geen artikel over een Milsbeeks gebied maar over een Milsbeekse traditie: Neejjoarwinne. Voor hele artikel download pdf.


De familie Loet ten Haaf van de Zwarteweg
Bijna op de Zwarteweg staat al vele jaren een boerderij, de achterkant naar de weg gekeerd waardoor de mooie voorgevel niet zichtbaar is. Hier een korte beschrijving van de historie van deze boerderij. Voor hele artikel download pdf.


Waar het Sprokkelveld de Bloemenstraat ontmoet.
Al drie eeuwen geleden bestond de hoek waar nu het Sprokkelveld op de Bloemenstraat komt. De Bloemenstraat heette hier vroeger Roovoordsestraat. En dit deel van het Sprokkelveld was de Bossebrugstraat. Voor hele artikel download pdf.


Het “Koeneshuus”
Op de hoek waar nu de Smelenberg op de Bloemenstraat komt, stond in 1732 al een boerderijtje, waarschijnlijk tevens herberg. Dit huis is nog steeds op die plek te bewonderen, het voorhuis is het oudste nog bestaande pand in Milsbeek. U ziet dit ook in het logo van Stichting Cultuurbehoud Milsbeek. Voor hele artikel download pdf.


Het Horrewerk

De meesten van u hebben ongetwijfeld wel eens gefietst of gewandeld over het kroonwerk tussen de Bloemenstraat en de Niers, onderdeel van de burcht Genneperhuis.