Artikelen van Teun

Meer achtergrond informatie op het nieuws of onderwerpen die verder uitgediept worden. Onderstaande artikelen van Teun Theunissen zijn gepubliceerd in het dorpsblad Op de Milsbèk


Loopgraaf ziet het licht
Ongetwijfeld weet u dat tijdens de Tweede Weeldoorlog in Milsbeek flink gevochten is. De geallieerde troepen hebben ons dorp in februari 1945 bevrijd van de Duitse bezetters. Bij bodemonderzoek van de Vallei van Milsbèk is een door de Duitsers aangelegde loopgraaf aan het licht gekomen.


Duitse linie in het Reichswald
Als afsluiting van de vakantieperiode maken we deze keer een uitstapje naar Duitsland, naar het Reichswald in de omgeving van Milsbeek en Grafwegen.



Schuttersplein

Wij Milsbekenaren zijn al tientallen jaren bekend met het Milsbeekse Schuttersplein. Maar hoe is dit plein ontstaan? En waar komt de naam vandaan?


Onlangs is Stichting Cultuurbehoud Milsbeek er in geslaagd om de naam van de Kroonbeek te laten wijzigen in de oude naam “Milse Beeck’. Hierna wat meer informatie over de twee belangrijkste Milsbeekse beken.


Aan het einde van de Langstraat staat al eeuwenlang een boerderij met de naam “De Hèl” of “Hèlsen Hof”. Het gebied eromheen wordt “De Hèl” genoemd. De “Hèlkuul”, “Hèlwèg” en “Hèlsen Berg” zijn daarvan afgeleid.
Voor hele artikel download pdf.


Neejjaorwinne
Deze keer geen artikel over een Milsbeeks gebied maar over een Milsbeekse traditie: Neejjoarwinne. Voor hele artikel download pdf.


De familie Loet ten Haaf van de Zwarteweg
Bijna op de Zwarteweg staat al vele jaren een boerderij, de achterkant naar de weg gekeerd waardoor de mooie voorgevel niet zichtbaar is. Hier een korte beschrijving van de historie van deze boerderij. Voor hele artikel download pdf.


Waar het Sprokkelveld de Bloemenstraat ontmoet.
Al drie eeuwen geleden bestond de hoek waar nu het Sprokkelveld op de Bloemenstraat komt. De Bloemenstraat heette hier vroeger Roovoordsestraat. En dit deel van het Sprokkelveld was de Bossebrugstraat. Voor hele artikel download pdf.


Het “Koeneshuus”
Op de hoek waar nu de Smelenberg op de Bloemenstraat komt, stond in 1732 al een boerderijtje, waarschijnlijk tevens herberg. Dit huis is nog steeds op die plek te bewonderen, het voorhuis is het oudste nog bestaande pand in Milsbeek. U ziet dit ook in het logo van Stichting Cultuurbehoud Milsbeek. Voor hele artikel download pdf.


Het Horrewerk

De meesten van u hebben ongetwijfeld wel eens gefietst of gewandeld over het kroonwerk tussen de Bloemenstraat en de Niers, onderdeel van de burcht Genneperhuis.