Historische avond

Verslag historische avond 21 maart 2019
Boeiende en gevarieerde Historische Avond 21 maart 2019

Nadat de zaal volgestroomd was hield voorzitter Ton Frenken een korte inleiding over de activiteiten van de stichting en de inhoud van de avond. Hij introduceerde Fred Hoskens, die een presentatie hield over het werk van de Stichting Tijdslijn en met name over de ontstaansgeschiedenis van hun volgende theaterstuk : “Lèvensloop….en Trug”. Een verhaal over een gedwongen evacuatie in 1944 gebaseerd op authentieke dagboeken. Twee jaar lang heeft een werkgroep onderzoek gedaan naar de ervaringen van evacuees vanuit Milsbeek en omgeving aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het theaterstuk hopen zij in oktober van dit jaar 10 keer op te voeren in Maria Roepaen. Daarna werd het lied: “Niet meer bang zijn” uit het theaterstuk ten gehore gebracht door Mauth en Ralph, twee leden van het gezelschap.

Nadat Ton Frenken de leden van Stichting Tijdslijn bedankt had met een fles St Jansberglikeur, werd het eerste exemplaar van het boek “Dagboek van Huub Franken” overhandigd aan Trudy Franken-Wijnhoven. Er is jaren hard gewerkt aan dit boek en de werkgroep heeft de geschiedenis van de evacuatie van Huub Franken en zijn verblijf in Werkhoven kunnen reconstrueren aan de hand van een gevonden dagboek in twee schriftjes en een aantekenboekje. Het boek illustreert, net zoals Stichting Tijdlijn in het theaterstuk wil laten zien, hoe zwaar het was om huis en haard te verlaten en niet te weten hoe je het terug zult vinden. Huub heeft maar kort geleefd na zijn terugkeer in Milsbeek: hij en zijn twee broers Grad en Chris, kwamen om bij de ontploffing van een landmijn op 15 juni 1945. Ter gedachtenis aan hen is er bij de Jasper Janne brug een herdenkingsmonument geplaatst.
De oorlogsgraven in Milsbeek, vanuit alle windrichtingen .
Een andere manier om naar de oorlogsjaren te kijken en er mee bezig te zijn, heeft motorrijder Paul ten Broeke.
Als hij door de omgeving rijdt weet hij waar welke soldaat gevochten heeft, gewond is geraakt en wat er daarna met hem gebeurde. Hun graven liggen op het kleinste oorlogskerkhof van Nederland, dat van Milsbeek. Pauls motivatie komt ook voort aan de wens om tegemoet te komen aan de wens van iedere moeder van wie een zoon gesneuveld is, nl “Weten dat het graf van je zoon bezocht wordt”. Hij zet zich in om de nabestaanden op de hoogte te brengen van het feit dat er voor de graven gezorgd wordt. Zijn ervaringen en bevindingen heeft hij vastgelegd in het boek: ”Tread Softly”.

Nadat Ton Frenken hem de St. Jansberglikeur heeft overhandigd, is er tijd voor een drankje, de aankoop van boeken en een onderling praatje.
De humoristische presentatie van de geschiedenis van het Lambertusgilde is het eerste onderdeel na de pauze. Hoofdman Oscar Huizinga en gildebroeder Grad Derks zetten met “De tijd van het St. Lambertusgilde” een geweldige presentatie neer met de onderwerpen: ‘In den beginne’ , ‘Hernieuwde bloei ‘, ‘Heroprichting’ en ‘De toekomst ‘.
Die geschiedenis gaat terug tot 1468, toen het gilde nog tot taak had de bevolking te beschermen, recht te spreken en voor de begrafenissen te zorgen. Na periodes van bloei en terugslag probeert het gilde nu nieuwe leden te werven om ook dit stukje cultuur te behouden en de huidige idealen van dienstbaarheid en broederschap uit te dragen.

Bestuurslid Teun Teunissen heeft zich bezig gehouden met de Mínse van de Bloemenstroat en kwam al snel tot de conclusie dat daar zoveel over te vertellen valt dat hij dat over twee jaar moet spreiden. Deze avond staat het noordelijk deel van de Bloemenstraat op het programma. Teun laat aan de hand van vele afbeeldingen zien wat er vanaf de Romeinse tijd allemaal gespeeld heeft in dit gebied. Vooral het deel waarin alle mensen die daar gewoond hebben aan bod kwam, kon op warme belangstelling rekenen. Er werd door het publiek zelfs nog een ontbrekend puzzelstukje aangereikt.

Iets na tienen sluit de voorzitter een geslaagde avond af na allen die het werk steunen hartelijk bedankt te hebben.

Historische avond