Door : Jan Franken

Geboren op 6 februari 1932 was ik 13 jaar, toen ik samen met mijn neef Gerrit Vervoort ooggetuige was, van een verschrikkelijk ongeluk op onze boerderij, die op de hoek stond waar de Driekronenstraat een afslag richting de Jasperjannebrug heeft. Ik woonde daar toen samen met mijn vader, Grad Franken, mijn moeder Marie Franken-Vervoort, mijn toen 9 jaar oude broer Gertje, mijn oma Stien Franken-Bastiaans en mijn nog ongehuwde ooms Hubert en Chris Franken. In die boerderij is nu het architectenbureau Frans Kerkhoff gevestigd.

Wij waren geëvacueerd geweest in Werkhoven en samen met onder andere de familie Gerrits uit de Onderkant, naar huis gekomen. De familie Gerrits was, met de voerman die hen naar huis had gebracht, de oprit naar hun woning opgereden. Nauwelijks thuis, hoorden we een verschrikkelijke klap. Het bleek later de klap van het ongeluk te zijn waarbij vader en moeder Gerrits, An Kusters en de man uit Werkhoven die hen naar huis had gebracht, het leven hebben gelaten. Tien dagen later op 15 juli 1945, waren mijn vader en zijn broers Huub en Chris rondom de boerderij het lange gras aan het maaien en de rommel aan het opruimen, die allemaal was achter gelaten. De Duitsers hadden bij de Jasperjannebrug antitankmijnen gelegd, die meteen al met een rood-wit lint waren afgezet. Maar op de rand van de Kroonbeek bleek een 4-tal mijnen te zijn gedeponeerd, die door de Duitsers blijkbaar niet op de beoogde plaats waren gelegd, maar op een andere plek waren gedumpt. Waarschijnlijk is Huub hiermee aan ‘het rommelen’ geweest en er volgde een verschrikkelijke ontploffing. Met neef Gerrit Vervoort was ik net op weg naar hen, om hen voor het middageten te roepen. Wij bevonden ons achter een hoop stro die de lucht in vloog maar ons misschien toch wel het leven heeft gered. Ome Huub was het dichtst bij de mijnen, was onherkenbaar verminkt en op slag dood. Ook Ome Chris was meteen dood, al had hij maar een kleine wond aan het hoofd.

Vader heeft nog enige tijd geleefd en is met een van de 4 militaire rode kruiswagens die uiteindelijk ter plekke kwamen, overgebracht naar het Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Ik ben daar ’s avonds nog met dokter V.d. Voort met zijn oude fordje en mijn moeder op bezoek geweest en we hebben nog met hem gesproken. ’s Morgens kregen we echter het bericht, dat ook hij was overleden. Hij was toen 38 jaar. Ik weet nog dat ik het met mijn neef Gerrit moest gaan zeggen bij de familie Kusters aan de Oudedijk. Mien Kusters, later getrouwd met Harrie van Bergen van de garage, was de vriendin van ome Huub en een zus van de 10 dagen eerder verongelukte Anneke Kusters.

Maar voor ons gezin was het nog niet het einde van alle ellende. Mijn broer Gertje, geboren op 26 oktober 1936, was op 10 oktober bij de familie van Jan de Ruijter aan de Ringbaan aan het helpen bij de wederopbouw van de boerderij ‘De Berkenhoeve’ en kwam hierbij ook nog om het leven.

Jan Franken, degene die dit verhaal begin dit jaar aan mij vertelde, is inmiddels op 13 april 2011 overleden. Zijn neef Jan, zoon van zijn oom Jan die de boerderij in 1947 kocht, liet later een herdenkingsmonumentje maken. Op de oever van de Kroonbeek werd later een nieuwe burgerwoning gebouwd, ongeveer op de plaats waar in 1945 het verschrikkelijke ongeluk had plaatsgevonden. In de tuin van dat huis kreeg het herdenkingsmonumentje een plaats. Nadat de familie, na het overlijden van Jan Franken in 1999, de woning had verkocht, heeft de stichting Cultuurbehoud Milsbeek zich in 2008 over dit monumentje ontfermd. Het is wat gerenoveerd en herplaatst bij de Jasperjannebrug vlakbij de plek waar het noodlottige ongeval indertijd plaatsvond.’

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl