Door : Wim Bindels

Het dorp Milsbeek telde in de oorlogsjaren omstreeks 120 gezinnen. In diverse verhalen komt naar voren waar men tijdens de evacuatieperiode heeft verbleven. Daaruit blijkt, dat dit voor de meeste Milsbekers de omgeving van Utrecht was.

Op basis van de gegevens van de vele interviews en uit de uitkeringenadministratie van de voormalige gemeente Ottersum, is van een groot deel bekend waar men geëvacueerd was. Er is overwogen om te proberen voor de uitgifte van dit boek de lijst van plaatsen waar de Milsbekers geëvacueerd waren compleet te maken. Hier is uiteindelijk van afgezien. Enerzijds vanwege de tijd die hierin gestoken zou moeten worden en anderzijds omdat een aantal adressen toch moeilijk te achterhalen zou zijn, omdat een aantal gezinnen verdeeld is geweest over meerdere evacuatieadressen. Het zou waarschijnlijk te onvolledig zijn geweest en te veel discussie hebben opgeleverd.

Van de circa 120 adressen is van ongeveer 80 bekend waar ze geëvacueerd zijn geweest. Zonder de namen te noemen, is er een overzicht gemaakt van de plaatsen, waar deze Milsbeekse gezinnen ondergebracht zijn geweest; Vleuten 12, Harmelen 8, Werkhoven 6, Jutphaas en Renkum elk 5, Ede 4, Maarssen, De Bilt en Westbroek elk 3, IJsselstein, Ouderkerk, Wilnis, Loosdrecht, Breukelen, Nunspeet, Utrecht, Barneveld, Hengelo Gld., Keppeln Duitsland elk 2 en Haarzuilens, Duivendrecht, Williskop, Soest, Bunnik, Benschop, Maartensdijk, Vinkeveen, Bilthoven, Borculo en Heemstede, elk 1. Op onderstaand kaartje van Cees van de Ven zijn de bekende adressen geografisch weer gegeven.

 

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl