Door : Geert Theunissen

Jan Koenen moet een jaar of dertien zijn geweest toen hij hoorde dat er bij Plasmolen een aangeschoten vliegtuig was neergestort. Met twee vrienden, vermoedelijk Theodoor Derks en Wim Verhoeven, ging hij er een kijkje nemen. Het vliegtuig was nog behoorlijk gaaf, en de omgekomen bemanningsleden zaten nog in de cockpit. Dit was natuurlijk bijzonder interessant voor een paar kornuiten van die leeftijd.

Ze scharrelden wat rond in en om het vliegtuig, toen ze plotseling door een paar Duitse militairen werden aangesproken: ‘Halt! Was soll dass da?’. De militairen waren bijzonder kwaad dat ze bij het vliegtuig waren, dat was ze wel duidelijk. Na een donderpreek in het Duits die ze maar half konden verstaan, mochten ze een paar minuten bidden. Daarna moesten ze naast elkaar op een rijtje gaan staan en het bovenlichaam ontbloten. Een van de militairen pakte zijn geweer, en ging een meter of tien voor ze staan. De ander, die hoger in rang was, keek van opzij toe. De jongens wisten wat er ging gebeuren. De militair richtte zijn geweer. Maar hij wachtte met schieten. Vijf seconden, misschien tien seconden. Toen liet hij het geweer langzaam zakken… ‘‘Und jetzt laufen!!’’ beet de andere militair de jongens toe. Ze renden naar hun fietsen en gingen er als een haas vandoor.

Ze zijn nooit meer naar het vliegtuig teruggegaan. Jan vertelde later dat hij nooit in zijn leven zo bang was geweest als die middag in het bos bij Plasmolen.

‘Jan Koenen werd geboren in Milsbeek aan het Heiveld. Hij bezocht de kunstacademies in Arnhem en Den Bosch. Zijn hele leven heeft hij gewoond en gewerkt in Milsbeek, o.a. als medewerker van pottenbakkerij ‘De Vuurvogel’ van zijn zwager Wim Jansen. Hij was zwijgzaam en teruggetrokken van aard. Op een suggestie van Gijs Theunissen werd hij indertijd benaderd, om voor het boekje ‘de Alde Milsbèk’ tekeningen te maken van oude boerderijtjes waarvan geen foto’s meer bestonden. Toen leerde ik hem kennen als een sympathieke man, die was gefascineerd door het werk op de boerderij van vroeger en door de Tweede Wereldoorlog. In de gesprekken die wij toen hadden openbaarde hij zich ook als een meesterlijk verteller. Jan overleed, 63 jaar oud, op 29 januari 1993.’

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl