map link zwartewegrieke jan

De Zwarteweg is al een hele oude doorgaande weg. Het gedeelte vanaf café "De Zwarteweg" tot aan de Rijksweg is pas later ontstaan. De oude weg volgde het tracé van de huidige Kempkesstraat (wordt in Milsbeek ook wel de Pètjesstraat genoemd). In de bocht stond de boerderij met café van de Rieke Jan (Janssen). Een deel daarvan is nog op een uit 1920 daterende foto te zien. De foto is genomen vanaf de weg en de linkergevel moet het voorfront van de woning zijn geweest. Een bekende aktiviteit die in het begin van de eeuw daar plaats heeft gevonden, was het slachten van de zg. Engelse (of stijve) varkens. De Rieke Jan deed dit met de Högse Wim (Bindels). Het waren varkens die vanwege het slechte eenzijdige voer waarmee ze werden gemest stijve poten kregen en "op de kont" kwamen te zitten. Met zo'n 60 pond werden ze dan geslacht en geëxporteerd naar Engeland. In Gennep werden ze hiervoor op de trein geladen. Ook bij "De Snep" aan de Zwarteweg moet vroeger wel het slachten van stijve varkens hebben plaats gevonden.

Zoon Driekus volgde zijn vader op en werd Driekus van de Rieke Jan genoemd. In 1930 bouwde hij een nieuw café met danszaal en begon in het nieuwe pand ook nog een winkel met kruidenierswaren. De activiteiten van Driekus bleven hiertoe evenwel niet beperkt. Driekus startte ook nog een meelhandel en was jarenlang voorzitter en zaakvoerder van de eierbond. Op zeer hoge leeftijd verkocht Driekus nog fruit uit eigen boomgaard.

De foto is gemaakt bij gelegenheid van de dubbele bruiloft die in het eigen café werd gevierd toen 2 dochters van de Rieke Jan gelijktijdig trouwden. De Rieke Jan zelf zit met zijn vrouw rechts vooraan op de stoel. De oudere mensen die aan hun rechterzijde zitten zijn de schoonouders van hun dochter Grada. Deze (een van de bruiden) staat op haar beurt met de bruidegom (Bart van Rijn) aan de rechterzijde daarvan. Aan de linkerzijde van de Rieke Jan staat de andere bruidegom met bruid, t.w. Wim Bouhuis uit Plasmolen en dochter Anna. De andere twee kinderen van de Rieke Jan zijn op de bovenste rij te vinden. Driekus is de grote jongeman wiens hoofd tot aan de onderste rij pannen reikt en rechts naast hem staat zijn zus Dora. De man die tussen de Rieke Jan en Driekus in staat is Gradje de Mölder (Jacobs) en aan zijn rechterzijde staat zijn vrouw Nel. Gradje de Mölder was een broer van de vrouw van de Rieke Jan.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl