map link zwarteweg hanneke voss

Ongeveer op de plaats waar nu de Pastoor Hoefnagelsstraat aansluit op de Zwarte-weg moet vroeger de keuterij, annex café, annex beugelbaan, annex winkel van Bertje Voss gestaan hebben. Met Nieuwjaar 1930 is het tijdens het oliebollen bakken afgebrand. Even verderop in de richting van de Langstraat werd een nieuwe woning gebouwd, waarin tot 1970 het bekende winkeltje van dochter Hanneke (Voss) was ondergebracht. Het is op bovenstaande foto nog te zien. Behalve de ongehuwd gebleven Hanneke woonde daar broer Grad met zijn gezin. Ook Pèt Schuum (Voss) die een café in Ven-Zelderheide had, was een zoon van Bertje. Het huis is nog steeds aanwezig maar inmiddels verbouwd tot dubbel woonhuis.

"De Voss" moet in het begin van deze eeuw een belangrijk centrum van vermaak zijn geweest. Later werd die functie in deze buurt overgenomen door "De Snep". Ook het walsbère innemen dat vroeger bij "De Voss" plaats vond, verhuisde naar "De Snep". Deze café/herberg werd na het overlijden van Piet Snep (Peeters) gekocht door Willem Ehren, een zwager van Bertje Voss. Het café heette officieel "De Watersnip". De naam is mogelijk afgeleid van de aanwezigheid van de watersnip (dialectisch: de snep) in de er achter gelegen Snepse Siep.

Willem Ehren wijzigde in de twintiger jaren de naam van de herberg in "De reizende man". Hij deed dit om meer aantrekkingkracht uit te oefenen op "de reizende man", die over de Zwarteweg kwam en die hij graag over de vloer had. Die naam vond echter geen weerklank.

Het oude huis waarin de herberg "De Snep" was ondergebracht brandde in 1930 af. Er werd een nieuwe café/herberg gebouwd onder architect Coumans, die ook voor de architectuur van de kerk had getekend. De stijl is duidelijk herkenbaar en ook de oude toegang tot het café.

In de dertiger jaren heeft de herberg opgehouden te bestaan. Dochter Marietje Snep heeft er nog lang gewoond. Het is gekocht door Koos ten Haaf en daarna door Johan Emons, die erop dit moment woont.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl