map link zwarteweg ciskes

Tussen het huis van "de Maazen" en de Onderkant bevond zich het boerderijtje van de Ciskes. Als zodanig werden aangeduid de kinderen van Wevers Cis (Cis van Schaijk) en Anna Maria Ripkes. In totaal waren het er vijf. Dorus trouwde met Han Stokman en ging aan de Bloemenstraat wonen. Stien vertrok naar Heijen en Jan, Kobus en Anna bleven ongetrouwd en bleven "de Ciskes".

De boerderij van de Ciskes is hierboven nog in zijn oude staat te zien. De wat saaie bedrijfskant was naar de Zwarteweg gericht en de voorgevel naar het Reichswald. Vlak langs die voorgevel liep vroeger overigens nog een pad dat vooral door voetgangers en bij hoog water door de bewoners van de Onderkant werd gebruikt.

De Ciskes waren "fijne" mensen. Het erf was altijd opgeruimd en de "döne" (doornen) heg langs de weg strak geschoren.

Rechts achter de woning is nog een koanhoop (korenmijt) te zien. Kobus moet een meester in het bouwen van zo'n mijten zijn geweest en ook door de buurt hiervoor vaak gevraagd zijn.

Van het moderne boeren moesten de Ciskes niets hebben. De tractie op het bedrijf bleef steken bij de platte kruiwagen.

De hobby van de Ciskes was het "mussen" (putters en vinken) vangen. Eén putter werd in een kooitje aan de muur gehangen en één in een kooitje onder een groot vangnet gezet. De Ciskes zaten achter het raam in het huis soms urenlang te wachten tot ze het vangnet konden laten vallen. De gevangen putters en vinken werden als hobby zelf gehouden.

Rond 1910 hebben de Ciskes nog een tweede woning gebouwd. Hier heeft Dove Koen (Rutten) de schoester een tijdlang gewoond en geschoesterd. In 1928 kwam hier de weduwe uit het tweede huwelijk van broer Dorus (Nel Derks) met haar gezin wonen. Wim Aangenent trouwde later in met Door, de dochter van Dorus uit zijn tweede huwelijk. De in ons dorp wonende Frans en Wim van Schaijck zijn kinderen van Dorus uit het eerste huwelijk. Het huis wordt nu bewoond door Theo Aangenent. Het boerderijtje van de Ciskes werd rond 1962 verkocht en na enige tijd omgevormd tot het witte landhuis, waar nu de familie Wijgers woont.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl