map link sprokkelveldOvenberg 71 Aspergeveld

De aspergeteelt werd in Milsbeek reeds in het begin van deze eeuw uitgeoefend. Dat het op grote schaal gebeurde toont de steekploeg, die met de uitbaters in de twintiger jaren op de foto ging. Het aspergeveld was gelegen in het gebied dat het Trapsland werd genoémd tussen de Rijksweg en de huidige Ovenberg en werd geëxploiteerd door Albert Toonen uit Cuijk. Omstreeks 1915 kocht hij het veld bij elkaar van enkele eigenaren. Na zijn overlijden nam zijn weduwe "juffrouw Toonen" het heft in handen. De dagelijkse leiding op het veld had de Milsbeekse meesterknecht Driekus Kösters. Hij zorgde dat er werkvolk kwam en regelde de werkzaamheden. Alleen in het seizoen kwamen Toonen en juffr. Toonen vaak zelf. Men logeerde dan in het café van Jan Hoesen aan de Rijksweg. Er werkten in de toptijd zo'n 30 inwoners uit Milsbeek.

Het centrum van activiteiten lag op de hoek waar, gezien vanaf de Rijksweg, het huidige Sprokkelveld zijn eerste draai naar rechts maakt. Daar stond "de Spayskeet" met daarin o.a. enkele grote waterbakken om de asperges schoon te maken en te bewaren. Het beheer in de keet was in handen van Mieneke van Schayk, de latere echtgenote van meesterknecht Driekus Kösters.

Rond 1930 waren de asperges "opgebrand". Kuhn verbouwde er daarna nog enkele jaren rogge en vervolgens kwam het land weer in handen van de Milsbeekse boeren. Op de foto zijn te zien Albert Toonen (de eigenaar die vooraan op de foto op de aspergekist gezeten is en zijn echtgenote "juffrouw Toonen" die helemaal links staat. Aan de linkerzijde van Albert Toonen zitten (v.l.n.r.) Mieneke Kösters en Trui den Dekker (Robben). De jongens, die rechts naast hem staan op de voorste rij, moeten Grad van Pau (Dinnissen) en Hen Ted (Peters) zijn en daarnaast zitten Nel Hoesen en Bertha van Schaijk. De jongens boven in de deur moeten Pètjes Herman (Thissen) en Tön Kösters zijn. V.l.n.r. zijn beginnende bij juffr. Toonen verder (voorzover kon worden nagegaan) te zien: Driekus Kösters, Driekus Laracker, Toon Vervoort, Hen-nekes Piet (Rutten), Hen Laaracker, n.n., n.n., Jan den Ezel, n.n., Jan Doensen, Hannes Maas, Dekkers Thei en Hannes (Robben), n.n., Pietjes Jaap (Linders) en Thei Spikmans.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl