map link sprokkelveldOvenberg 70 Alde Meule

De eerste graanmolen in Milsbeek werd in 1909 gebouwd door de in Overasselt op de Munnikenhof geboren Gradje de Mölder (Jacobs).

Deze had voordien al molens gebouwd in Groesbeek en Heumen. De molen werd gebouwd aan de weg, die vanuit het Achterbroek naar de Milsbeek liep, op een perceel dat tot dan eigendom was van de Rieke Jan. Het lag halverwege tussen "de Milsbeek" en "de Bloemenstraat", op een punt waar de weg die vanaf de Bloemenstraat naar de Oudebaan leidde, de weg vanuit het Achterbroek naar "de Milsbeek" kruiste.

De Milsbekers die voordien met paard en kar of met de kruiwagen naar Verouden in Plasmolen of Coopmans in Ottersum moesten, waren zielsgelukkig met de komst van de molen. Met man en macht hielp men Gradje de Mölder. Zo moet de hele Molenberg door de Milbeekse bevolking zijn aangelegd als burenhulp. De molen moet grotendeels door Gradje zelf zijn gebouwd. De bedrijfswoning was gebouwd in de stijl van een klein landarbeidershuisje.

Het dak was niet gedekt met pannen maar met platen. Toch was het een leuk uitziend geheel. Links van de woning stond nog een bakhuisje, waar zoon Sjaak (de latere bakker) de liefde voor het bakkersvak mogelijk heeft opgedaan.

Zoon Sjaak staat (als soldaat) ook op de foto met 2 niet herkenbare zussen. Geheel links staat Gradje en naast Sjaak staat zijn moeder Nel.

In 1923 bouwde Gradje een nieuwe molen aan de Rijksweg, van de oude bleef slechts de romp staan. Door de Milsbekers wordt hij sedertdien "d'n alde Meule" genoemd en de weg waaraan hij stond, heette tot 1973 de Molenweg.

De molen met het huisje bleef nog lang eigendom van de familie Jacobs en werd o.a. verhuurd aan (de koloniaal) Vink en aan Wim Berns.

In 1942 kochten Peter Linders en Wim van Tinus van Well het. Nadat het huis in 1945 in brand was gestoken, bouwde Wim er in 1952 de woning met pottenbakkerij, die thans als "De Vuurvogel" door het leven gaat.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl