map link sprokkelveldSprokkelveld 72 Snejer

Op de foto die wij zojuist zagen was nog een gedeelte van het huis van Dorus Schoofs zichtbaar. Hierboven is het volledig te zien, zij het in de laatste fase van het bestaan. Het bordje met de tekst "onbewoonbaar verklaarde woning" prijkt al op de gevel naast het wat merkwaardig gesitueerde venster.

Dorus Schoofs was geboren op het Groesbeekse deel van de St. Jansberg. Zijn broer Piet kwam thuis op de boerderij. Dorus kreeg kennis met Friette Gon (Verriet) uit de Langstraat en kocht van zijn kindsdeel een keuterijtje vooraan in het Sprokkelveld met 1 ha. grond. Dorus moet een echt boerenhart hebben gehad, maar moest vanwege zijn handicap (hij liep mank) een ander beroep kiezen. Hij bekwaamde zich in het snèjersvak. In de tijd dat de kostuums nog niet in de winkel werden gekocht maar door de snèjer werden aangemeten en gemaakt, voorzag hij in een behoefte in de groeiende Milsbeekse gemeenschap. Ook herstelwerk werd er wel door een snèjer verricht. En als de broek van het "zondags pak" bij de kinderen te klein was geworden werd hij door snèjer verlengd. De vraag "wat krieg ik mit de verjördag" werd vroeger veel beantwoord met: "'n stukste an de boks".

Drie van de 5 kinderen van Dorus bleven in het vak. Gert werd kleermaker in Ottersum, Hannes in Arnhem en dochter Grada die met Toon Mozes (Mooser) trouwde, begon zoals we al eerder zagen een manufacturenwinkeltje aan de Rijksweg. Er werd aan het snèjere zodanig verdiend dat in 1918 voor de oude keuterij een dwarshuis werd gebouwd. De jongste dochter Han trouwde vervolgens thuis in met Hannes Verhoeven uit Gassel. Ook het huwelijk van Hannes Verhoeven werd gezegend met 5 kinderen. Wim (Sprokkelveld), Mrie getrouwd met Jan Tax en Tonia (getrouwd met Martien Dortmans) zijn in Milsbeek gebleven.

In 1961 werd het huis verkocht aan Toon de Smid (Janssen) uit Groesbeek, die in het achterhuis een smederij begon en dit later uitbouwde tot een constructiewerkplaats. Op het moment dat de foto werd genomen was een nieuwe woning achter het oude boerderijtje in aanbouw. Dat was in 1968 en het oude bouwsel werd kort daarna afgebroken. De nieuwe woning wordt nu door Gertje Franken bewoond en in de voormalige nieuw gebouwde constructie-werkplaats is de nertsenhandel van Jan Janssen ondergebracht.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl