map link rijkswegRijksweg 77 Grad van Cis

Zoals juist is beschreven moet het ouderlijk huis van de Van Benthums hebben gestaan in wat we vandaag de dag noemen "onder in het gat bij het electrisch huuske". Voor de aanleg van de Rijksweg moeten hier schuin tegenover elkaar een dubbel en een enkel woonhuis hebben gestaan. De aanleg van de Rijksweg heeft hier de oude topografie evenwel rigoreus verstoord.

Het vrijstaande huis, dat aan de zijde van het Sprokkelseveld was gelegen, zou bewoond zijn geweest door een familie Lamers. De vrouw van Driekus van Duin, die later aan de Zwarteweg woonde, was hier geboren en werd ook wel de Sprokkelse Mina genoemd. Het huis heeft waarschijnlijk moeten wijken voor de aanleg van de Rijksweg.

Het dubbel woonhuis aan de andere zijde waar de familie van Benthum en Nadus van Duin hebben gewoond moet nog net hebben kunnen blijven staan.

Bekend is ook het verhaal dat in deze hoek in de vorige eeuw ergens het eerste schooltje in Milsbeek moet zijn geweest. Een zekere Jan Matroos zou de onderwijzer zijn geweest.

Waarschijnlijk werd er alleen 's winters (als er weinig te doen was) les gegeven en brandhout zouden de leerlingen zelf hebben moeten meebrengen. Wat verder uit deze hoek met zekerheid bekend is, is dat er aan die zijde van de Rijksweg in het begin van deze eeuw een schuur van Nadus de Klompemaker (Van Schaijk) heeft gestaan. Toen Nadus zijn oudste dochter Nel in 1916 trouwde met Grad van Griete Cis(Derks) uit de Onderkant, schonk hij haar deze schuur met 1 ha. grond. Aan de voorzijde werd een woonhuis aangebouwd en zo was er weer een nieuw keuterijtje geboren.

In het gezin van Grad en Nel werden 10 kinderen geboren. Van de 6 die nog in leven zijn, wonen er nog 5 in Milsbeek, t.w. Leo (Sprokkelveld), Gerrit (Gildenstraat), Dora (getrouwd met Jan Groenen 'in de Potkuilen), Wim (Schoolstraat) en Theo (thuis ingetrouwd aan de Rijksweg). Deze laatste heeft nog tot 1971 het ouderlijke huis dat hieronder te zien is bewoond. Toen werd op enige afstand van de weg het nieuwe huis gebouwd, waarin hij thans nog woont.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl