map link rijkswegRijksweg noord 63 Friette Grad

Friette Grad (Grad Peeters) was in Milsbeek jarenlang "d'n eierkèl". Grad, een zoon van Friette Tönje van de Langstraat, werkte in de twintiger jaren als kelner bij Gert van Eisen in Plasmolen. Hier leerde hij de Duiser Höffke (Jacob Höffken) kennen, die wekelijks vanuit Krefeld in Arnhem naar de eiermarkt ging en dan bij Gert van Eisen "anstokte". Daar vroeg hij op een goeie dag aan Grad of hij ook niet wat eieren voor hem kon inzamelen. Zo startte Grad, gewapend met een korf, als eierhandelaar in Milsbeek. De handel ging goed en na een tijdje liet hij het kelnerschap voor wat het was. Höffke besloot vervolgens in Milsbeek een dèpot te bouwen. Hij kocht een perceel grond van de Wevers op de hoek van de Rijksweg/Kortebaan en bouwde daarop een woonhuis met bedrijfsruimte. Grad mocht de bedrijfswoning bewonen en trouwde met Trien van Nöl (Derks) uit Middelaar en hiermee poseert hij trots voor het nieuwe huis.

De helft van het huis was bedrijfsruimte en voorzien van een paar moderne grote schuifdeuren. Niet alleen de door Grad ingezamelde eieren werden hier verwerkt. Ook van andere inzamelaars werden de eieren hier schoongemaakt en gesorteerd. Boven op de zolder was bovendien een werkplaats gemaakt om eierkisten te maken en te repareren en beneden in het bijna geheel onderkelderde huis waren 4 grote bassins, elk met een capaciteit van 75.000 eieren. Hier werden in de zomer eieren ingekalkt en vervolgens als kalkeieren voor de consumptie 's winters verkocht.

Dit alles verschafte niet alleen Grad maar ook een aantal andere buurtbewoners werk.

De ontknoping van de oorlog in 1945 betekende uiteraard het einde van de handel van Höffke. Bovendien lag het gehele huis in puin. Na een tijdje pakte Grad de draad weer op. Nadat hij de grond had kunnen kopen bouwde hij op de intakt gebleven kelderruimten een nieuw huis. Hij zette een eigen bedrijf op, dat hij tot 1972 samen met zijn schoonzoon Harrie van Bergen heeft geexploiteerd. In het huis is thans lijstenmakerij Janssen gevestigd.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl