map link rijkswegRijksweg 78 Wiekese Gerrit

Schuin tegenover Grad Derks aan de overzijde van de Rijksweg woonde in het begin van deze eeuw de Wiekese Gerrit (van den Hoogen). De bijnaam verraadt zijn afkomst al. Hij was nl. geboren in het Wiekese huus (nu Thei ten Haaf).

De Wiekese Gerrit dreef een kleine keuterij en ging daarnaast uit werken. Een bijbaantje dat hij op het eind van de week had was het scheren. Hij moet dit aanvankelijk alleen voor de smid gedaan hebben. Nadat "Scherzien" was overleden had de klantenkring zich echter aanmerkelijk uitgebreid en kwamen er in de twintiger en dertiger jaren op zaterdag wel een man of 15 over de vloer. Voor een dubbeltje gingen ze glad geschoren de zondag in. Het keuterijtje moet vroeger gelegen zijn geweest aan het weggetje, dat vanuit het Achterbroek juist ter hoogte van dat keuterijtje op de Oudebaan moet hebben aangesloten. De Rijksweg dreef ook een wig door het keuterijtje, waardoor de akkers van het bebouwde gedeelte werden afgesneden. Aan het huidige huis is ook duidelijk te zien dat het eigenlijk niet aan de Rijksweg gesitueerd is. Het moet eigendom zijn geweest "van "Hoesens" die er het pottenbakkersvak uitgeoefend hebben.

Het witte dwarshuis is in 1929 gebouwd. In 1935 startten 3 zonen van Gerrit, t.w. Hen, Toon en Thei een pottenbakkerij. Bernard bleef boeren. Zoon Piet kocht de bakkerij/winkel van Vic Geene tegenover de kerk.

De foto, die hieronder is afgebeeld laat de pottenbakkerij zien zoals ze er rond 1935 uitzag. Kuhn was blijkbaar net met dochter Olga op bezoek en ging mee op de foto. Rechts van Kuhn staan Thei en Hen van den Hoogen.

Achter de fabriek zijn de villa van Kuhn en de kerk zichtbaar en rechts daarvan het woonhuis van de boerderij van Frans Janus (van Bergen). Helemaal rechts, achter de vrijstaande schoorsteen is het café met de fruitboomgaard van Driekus van de Rieke Jan te zien.

De (bloem)pottenbakkerij van de gebroeders is tot 1976 in bedrijf geweest. In dat jaar is ze verkocht aan Geert Jacobs die er weer sieraardewerk is gaan maken en het bedrijf heeft omgedoopt tot "De Jacobsladder".

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl