map link rijkswegRijksweg 75 Nieuwe molen

Enkele jaren voordat de tram was gekomen had Gradje de Mölder (Jacobs) tussen de Bloemenstraat en de Milsbeek een molen gebouwd. Als vestigingsplaats voor een molen was dat niet ongeschikt, maar voor het overige stond de molen in die tijd in een bijna onbewoond en stil gebied. Gradje wilde echter dat ook zijn opgroeiende kinderen een boterham konden verdienen. Daarom kocht hij toen een perceel grond gelegen tegenover de tramhalte. Het was het hoogste gedeelte van de Schietberg. Daar verrees in 1923 een nieuwe moderne molen.

Tijdens de bouw gebeurde er nog een ernstig ongeval bij het met aarde aanvullen van het onderste gedeelte van de molen. Omdat eerst de ene zijde helemaal werd aangevuld stortte de boog in en bedolf een kind van Gradjes dochter Anna dat op dat moment onder de boog aan het spelen was.

Het molenaarshuis, doet qua uiterlijk wel wat denken aan het oude, maar was veel groter en aan de linkerzijde werd een groot café met salondeuren gebouwd. Hoger dan de Rijksweg werd een waranda met zitterras gebouwd. In het café kwam een rijkstelefoon waar de tramreizigers gebruik van konden maken.

De uitbreidingsdrift van "de Mölders" was nog niet ten einde. Schuin tegenover had zwager de Rieke Jan (Janssen) een driehoekig perceeltje gekocht, waarop het hutje van Jan de Pruuk (echte naam niet bekend) stond. Deze Jan de Pruuk schijnt kapper geweest te zijn, maar niet zo'n beste. Uit baldadigheid moet men eens een bord voor de deur hebben gezet met de tekst "Hier knipt men haren met grote troepen en scheert men dat ze oh Jezus roepen". Jan de Pruuk wilde geen plaats maken. Driekus van Rieke Jan moet een handje geholpen hebben door de hut te laten instorten. In 1932 kwamen de bakkerij en een woning voor Sjaak gereed.

In zijn bakkersjas is hij bij zijn woning te zien. Ook op de Molenberg en het terras zijn wat mensen zichtbaar die graag mee op de foto wilden. De molen en een gedeelte van het café/woonhuis werden even nadat de meeste inwoners geëvacueerd waren door tanks kapot geschoten om te voorkomen, dat de molen als uitkijkpost kon worden gebruikt. Hij is na de oorlog slechts gedeeltelijk opgeknapt en deed met een electrische motor nog tot 1959 dienst. Toen werd een nieuwe electrische maalderij in gebruik genomen waar nu Thei de Mölder (Jacobs) woont. Het café werd pas in de zestiger jaren herbouwd en is nu inmiddels restaurant "'t Töpke" geworden.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl