map link oudebaan de grutter

De Oudebaan, waarvan we al eerder een deel in beeld hebben gebracht, prijkt hier wederom in zijn vooroorlogse staat. Ditmaal is het het meer noordelijke gedeelte, gelegen ter hoogte van het huisje van de Grutter (Nad Grutters) en zijn vrouw Dien. Het was een zeer oud huisje met binnenin nog vele munniken muren (ook wel zonnebakkers genoemd). Hier is duidelijk te zien, dat bij de oude bouwstijl in onze streek het dak tot bijna op de grond doorliep.

De Grutter had een zgn. kleine keuterij. De veestapel bestond uit een koe, 2 varkens en 5 kippen. Op de 2 ha grond die erbij hoorden en rondom het huis lagen, werden aardappelen, mais, mangelwortels, knolrapen, spurrie en seradelle geteeld. Als er een varken werd geslacht ging het fijnste vlees naar de hypotheekhouder om hem te vriend te houden.

Nad Grutters overleed al in 1917. "Nad zien Dien" bleef met 5 kleine kinderen zitten. Noodgedwongen moest ze een kostganger nemen. Dit was Momme Ties en de kinderen van Grutters werden daarom vaak "De Momme..." genoemd. Later is Dien hertrouwd met Pietje Janssen.

Tegenover het huis van de Grutter viel in 1942 de bekende vliegtuigbom. Deze moet voor het huis zijn gevallen en zich diep in de grond hebben geboord. Door de buurt werd zij vervolgens opgegraven en door Frans Thiessen met het paard eruit getrokken. Het werd een zo grote bezienswaardigheid, dat er op een gegeven moment besloten werd entree te heffen. Voor een dubbeltje mocht men proberen haar op te beuren. 's Avonds werd zij op de kruiwagen geladen en achter het huis gelegd en met stro toegedekt, tot bleek dat er zeer groot ontploffingsgevaar was. Niemand mocht haar meer aanraken en het gebied werd toen onmiddellijk afgezet. De bom werd door de mijnopruimingsdienst tot ontploffing gebracht. In de hele buurt moesten de ramen open en in de omgeving viel alles bij de uiteindelijke ontploffing om. Het achterhuis van Grutters stortte in.

Het restant van de woning is in 1950 afgebroken. Zoon Giesje Grutters bouwde ter plaatse een nieuwe woning. In 1952 bouwde hij een bloempottenfabriek. Er kwamen echter te veel pottenbakkers en de spoeling werd dun. Giesje bouwde de fabriek vervolgens om tot tandartsenpraktijk voor tandarts Hendrix en een zomerhuisje. Hij bood dit huisje vele jaren als "landlord" te huur aan.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl