map link onderkanthet grietehuus

Zo ongeveer vanaf een plaats waar nu aan de Onderkant Cor Berns woont, moet rond 1940 deze foto zijn gemaakt richting Oudedijk. De jonge dame op de voorgrond is Marietje Gerrits. Ze is net als haar zus Dientje kort voor de oorlog aan tuberculose overleden. Het huis op de achtergrond is het Griete huis, waar tot de evacuatie in 1944 de families Gerrits en Wannet woonden.

De familie Gerrits had het grootste deel van het huis in gebruik. Op de foto is de voordeur van hun woongedeelte te zien. Jan Gerrits kwam uit Groesbeek en was in 1918 ingetrouwd bij Wim Basten met dochter Han. Achter de twee raampjes links bevindt zich een deel van het woongedeelte van Hannes Wannet. Deze kwam uit Zetten en trouwde bij Griete Pèt (Derks) in met dochter Nel. Beiden hadden een keuterijtje. Het waren 2 "gedoeien" zoals men dat hier vroeger noemde. De stallen waren met riet gescheiden. Het huis had de oorlog overleefd maar bij thuiskomst van de familie Gerrits deed zich een grote ontploffing voor waarbij o.a. vader en moeder Gerrits het leven lieten.

Geheel rechts op de foto is nog een stukje van de boerderij van Koen Berns te zien. De boerderij op deze foto is gebouwd rond 1930. Kort voor de oorlog is ze door brand verwoest maar werd in dezelfde stijl herbouwd. Vóór 1930 moet er een heel oud huis gestaan hebben met een heel laag dak. Ook hiervan was de achterzijde naar de Onderkant en de voorzijde naar de Maas gericht. De woonplek moet al generaties lang door de familie Berns bewoond zijn. Voordat de er thans woonachtige Koen geboren werd, woonde er diens vader Koen, daarvoor Willem Berns en weer daarvoor Hentje Berns. Deze laatste zou volgens de overlevering in de tijd dat Napoleon hier heerste uit Millingen zijn gevlucht en in Milsbeek zijn heil gezocht hebben.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl