map link langstraatde hel

De weg die zich vanaf de ruïne "Huize St. Jansberg" naar beneden slingert, wordt zoals we reeds vermeldden de Helweg genoemd. De weg voert ons naar de nog net op Milsbeeks territorium gelegen boerderij "De Hel". Een uit 1928 stammende foto laat zien hoe "De Hel" er toen uitzag. Het moet een zeer oude hoeve geweest zijn. Op alle oude kaarten is de hoeve terug te vinden.

In de omgeving vinden we verder de helkuil (de bron die aan de Plasmolense zijde van de Helweg ontspringt), de helpas (het lage gedeelte dat ligt tussen de voet van de St. Jansberg en de hoeve) en de helse berg (waar het woonhuis van J. van Hasselt staat). Er is een theorie dat de naam "De Hel" is ontleend aan het feit, dat de legers van Lodewijk en Hendrik van Nassau op deze plaats de Milsbeekse moerassen (en dus de hel) in zijn gejaagd. Zekerheid bestaat hierover evenwel niet.

Wel is zeker dat de boerderij rond 1860 in het bezit van de familie Ten Haaf is gekomen. Toen kocht Hannes ten Haaf uit de Aaldonk de boerderij. Hij moet vroeger stalknecht bij familie Faassen aan de Markt in Nijmegen zijn geweest. De boerderij was toen al heel oud met daken tot bijna op de grond en gelegen aan de rand van een wildernis. Toen hij thuis in Ottersum zijn vader Willem had verteld, dat hij "De Hel" had gekocht was deze meteen gaan kijken. Bij terugkomst moet hij hebben gezegd "ge hèt de hel gekocht már 't is ok 'n hel".

Hannes ten Haaf boerde er echter goed op. Hij werd één van de notabelen van Milsbeek, wethouder van de gemeente Ottersum en lid van het Kerk- en Armbestuur. Helse Piet volgde hem op en vervolgens werd de boerderij in de jongste geschiedenis bewoond door de niet getrouwde kinderen Hent, Wim, Miet en Drieka van de Hel.

De oude boerderij is in de oorlog verwoest. Op ongeveer dezelfde plaats is vervolgens een nieuwe gebouwd. Enkele jaren geleden is "De Hel" uit handen van de familie Ten Haaf geraakt toen Jan Janssen haar kocht.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl