map link jansberglandgoed st jansberg

Via de Holleweg komt men in het stukje Milsbeek dat de "St.Jansberg" wordt genoemd. Het fragment van de hierboven uit 1912 stammende topografische kaart brengt de "St. Jansberg" met de van oudsher aanwezige bebouwing mooi in beeld. Een deel van de "St. Jansberg" is op Milsbeeks gebied en een deel op Groesbeeks gebied gelegen.

De "St. Jansberg" maakte vroeger deel uit van een landgoed, dat aan de commanderij van St. Jan te Nijmegen moet hebben toebehoord. Vandaar vermoedelijk ook de naam "St. Jansberg". Als "Försterei St.Johannesberg" maakte het vervolgens deel uit van het Kleefse Reichswald. Op 1 januari 1817 werd het Nederlands.

In 1828 werd het gekocht door jonkheer Van Riemsdijk, een Maastrichtse houthandelaar. Zijn dochter trouwde met Barthold F.J.A. van Verschuer en kreeg de "St. Jansberg" als bruidsschat. Vooral deze laatste bouwde "Huize St. Jansberg" in de 2e helft van de vorige eeuw uit tot het schitterende landgoed dat het rond de eeuwwisseling was.

Vanaf de Holleweg liep er een toegangsweggetje, waaraan een viertal boerderijen stond. In de eerste woonde Zwarte Willem (de vader van Hent Wijnhofen) en in de tweede Wienand Wijnhoven (de vader van Rooie Lindert). Wat verderop woonde Dorus de Mug (de schoonvader van Hens Holthuijzen) en bijna bij "Huize St. Jansberg" Jan dèn Hoan (Lamers).

Het gebied 'waar de boerderijen stonden werd "Bergsche late" (op zijn Milbeeks "loate" genoemd en zou duiden op de afgelegen (verlaten) ligging van het gebied.

 

Erratum :
op de 5e regel van onderen staat : Wienand Wijnhoven (de vader van Rooie Lindert)
Dit moet zijn : Leendert Wijnhoven (de vader van Rooie Lindert)

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl