map link centrumde schietberg

Deze vanuit de molen van Jacobs aan de Rijksweg gemaakte foto laat zien, hoe het dorpshart er halverwege de dertiger jaren uitzag.

Na Bouhuis had inmiddels ook Sjang Mans een stukje grond van Tinus van Nölleke (Peters) gekocht. Hij was in de woning van zijn vader in Bloemenstraat al aan het schoesteren geweest. Nadat hij was getrouwd met Mrie Fen (Janssen) bouwde hij in 1934 vóór de school een woning aan die nieuwe belangrijke weg, waarlangs de Milsbekers ter kerke gingen.

De wildernis achter de school was inmiddels geworden tot een voetbalveldje voor de Milbeekse jeugd. Hier vond de opleiding voor het vooroorlogse Juliana plaats. Er stonden niet alleen een paar echte goals op maar zoals op de foto te zien is, was er ook een ballenvanger om te voorkomen dat het gewas van Tinus van Nölleke werd vertrapt.

Jan van den Helsen Hen (ten Haaf) van de Rijksweg had inmiddels Drieka Linders van de Oudebaan het ja-woord gegegen en had een deel van de grond van de Schietbergse boerderij weten te verwerven. Dit is het deel dat op de voorgrond te zien is, beplant met jonge fruitboompjes.

De Schietbergse boerderij zelf stond er nog. In het begin van de eeuw woonde hier Toon Schiet (Hoesen). Drie van de zoons van Toon werden slager. Driekus begon een winkel aan de Maasstraat in Gennep en Wim aan de Rijksweg in Milsbeek. Grad die later ook naar Gennep vertrok hield het bij het huisslachten. In deze branche was er vroeger overigens veel werk. In bijna alle gezinnen werd een of meer keren per jaar geslacht. Alleen de armsten konden dit niet. Hier werd daarom door de wat grotere boeren een hutspot gebracht. Zo'n hutspot bestond meestal uit een leverworst, een bloedworst, een stukje balkenbrij en een stukje spek.

Toon verkocht in 1925 de boerderij aan Tinus van Nölleke. Deze boerde er nog op tot de evacuatie in 1944. Na de oorlog bouwde hij nieuw aan de Potkuilen en kwam het restant van de Schietbergse boerderij aan de gemeente. Ook hier werden direct na de oorlog een aantal barakken neergezet om te dienen als noodhuisvesting voor een aantal Milsbekers wiens huis in de oorlog was verwoest. Het erf bleef lange tijd onbebouwd liggen. Het werd al snel de plaats waar de kermis gehouden werd en dus het kermisplein. Later is het omgedoopt tot Schuttersplein.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl