map link bloemenstraatBloemenstraat 96 Wevers Gert

Even van de Bloemenstraat af, precies op de plaats waar nu Geert en Tonnie Thijssen wonen, stond voor 1973 het op deze foto afgebeelde boerderijtje. Het stond er eigenlijk wat merkwaardig. Vanaf de Bloemenstraat gezien ging het grotendeels schuil achter de boerderij "De Dood", waarmee we zojuist kennis hebben gemaakt. Via een karrespoor kon je vanaf de Bloemenstraat langs de groentetuin de achterkant van het boerderijtje bereiken. Per fiets kon je er ook vanaf de Boschebrugstraat komen.

Bij de voordeur, die weer naar het zuid-oosten was gericht, kwam je eigenlijk nooit. Het huis was geheel bepleisterd.

Voor 1917 was het eigendom van Dos Noij. Dit was een zwager van Wim van de Dood. Het heeft vroeger een geheel met "De Dood" gevormd. Op een aantal plaatsen hadden de boerderijtjes akkertjes die naast elkaar lagen en even groot waren. Het is, gelet op de bouwstijl, waarschijnlijk het eerst aanwezige huis geweest. De boerderij, die later "De Dood" werd genoemd, is waarschijnlijk bijgebouwd toen er gedeeld werd.

Het huis liep in de oorlog zware schade op, maar werd toch nog opgeknapt en o.a. voorzien van een geheel nieuw dak.

Toen Dos Noij in 1917 naar Heumen vertrok kocht Wevers Gert (Gerrit Derksen) het 23- ha. grote keuterijtje van zijn zwager voor een prijs van fl 3.500,—.

Gert bleef er wonen en werken tot 1957. Hij boerde ook na de oorlog nog lang op de wijze, zoals dat ver voor de oorlog gebeurde. Met de platte kruiwagen ging Gert naar het land en de mölder en met de zicht maaide Gert, nog tot in de zestiger jaren, zijn hele "bout" (graanoogst) af.

Dochter Tonia trouwde in met Gerrit de Losse (Thijssen) en bouwde uiteindelijk aan het nieuwe Sprokkelveld een nieuwe woning. De oude boerderij bleef nog tot 1973 als onbewoonbaar verklaarde woning staan. In dat jaar werd ze afgebroken om plaats te maken voor het nieuwe huis dat er nu staat.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl