map link bloemenstraatBloemenstraat 99 Spieke Grat

Aan de overzijde van de Bloemenstraat lag een veel oudere boerderij. Deze lag nogal wat van de weg af. Vanaf de Bloemenstraat liep er een weggetje naar het hek, dat toegang tot de maasweilanden verschafte. Links daarvan lag de boerderij en rechts enkele oude schuren. Samen vormden boerderij en schuren lang een mooi geheel in het wijdse landschap.

Op de Tranchot-kaart wordt deze plek aangeduid als Freugdenberg en er was ook toen al bebouwing aanwezig. Het achterliggende gebied wordt op de oude kadastrale kaart aangeduid als "De Bloemenkamp", maar werd later weer de "De Joden Weide" genoemd.

Voor 1926 woonde er een zekere Gradje Spikmans. Gradje had een boot in de Maas liggen en zette als er aanbod was, mensen de Maas over. De familie Spikmans moet met de boot ook vaak in St. Agatha ter kerke zijn gegaan. Op klompen liep men dan door de weilanden. Bij een holle boom achter het klooster werden deze klompen vervolgens voor schoenen verwisseld en tijdelijk in de holle boom opgeborgen.

In 1926 is Gradje met zijn 7 kinderen naar Liessel vertrokken. Hij had het met zijn opgroeiende kinderen niet begrepen op het volk van de "stènoven" en zocht een plaats waar de kinderen "degelijk" konden opgroeien.

Piet Mans kocht de boerderij erbij en breidde daarmee zijn bedrijf aanmerkelijk uit. Zoon Sjang begon er te schoesteren en zoon Piet ging er later wonen. De schop (open schuur) bood jarenlang beschutting aan de bekende vrachtwagen van zoon Frans. De stal bleef altijd bij de boerderij van broer Wim en zus Mrie in gebruik.

In 1973 kwam aan de bewoning een einde toen tussen de Bloemenstraat en de oude boerderij een nieuwe bungalow werd gebouwd. Een tijdje bleef de boerderij nog in het landschap aanwezig, maar in 1982 viel door sloop definitief het doek voor wat eens een grote, statige boerderij was.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl