map link bloemenstraatBloemenstraat west 88 Grote Roovoort

De familie, die op deze foto van rond 1935 poseert, is de familie Van Benthum van de Bloemenstraat. Op de foto staan van links naar rechts Dorus van Benthum, vrouw Drieka, dochter Nel, zoon Thei en de knecht Wim Giesbers.

Het huis stond wat verder richting Middelaar dan de huidige boerderij van Albert van Benthum. De foto is vanaf Middelaarse zijde gemaakt, zo ongeveer vanaf de plaats waar nu nog een veldweg in de richting van "De gebrande Kamp" loopt. Wat te zien is is het zgn. dwarshuis, gebouwd door Grad van Bart (Lemmen) uit Middelaar.

Deze lokatie is al heel erg lang bewoond. Pastoor Driessen schrijft in zijn heemkundige aantekeningen, dat de hoeve al dateert van ongeveer 1403. De oude kadastrale kaart vermeldt de bebouwing op deze plaats als "De Grote Roovoort".

In de vorige eeuw was het aanvankelijk een pachtboerderij. Ze werd gepacht door Tinus Linders. In 1878 werd de boerderij verkocht. Tinus Linders bouwde nieuw in het Rozenbroek en "De Grote Roovoort" werd gekocht door Dorus van Benthum. Deze bouwde voor de oude boerderij van het saksische type het dwarshuis. Hij ondervond in 1920 en 1926 evenwel veel last van het hoge water en bouwde daarom vervolgens in 1926 aan de hoger gelegen overzijde van de weg een schuur. Deze was voorzien van een kelder en een kamer om in tijden van watersnood als vluchtadres te kunnen dienen. Ze is geheel links nog net een beetje zichtbaar. Ze is echter nooit als zodanig gebruikt. In 1929 brandde ze tijdens een heel zwaar onweer al weer af, maar werd vervolgens weer herbouwd.

De boerderij die op de foto staat werd in de oorlog beschadigd en pas na de bevrijding met een vlammenwerper in brand gezet.

Thei van Benthum mocht van de Waterstaat niet op dezelfde plaats herbouwen en zo schoof de huidige boerderij wat op in de richting van Milsbeek. Thei en Nel bleven ongetrouwd. Albert van broer Piet kwam vervolgens bij Thei-ome en tante Nel in huis en erfde de boerderij.

   
© Stichting CultuurBehoud Milsbeek - https://cultuurbehoudmilsbeek.nl